Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen mandag 08.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Regn vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Naturleg utløyste våte skred vil vere hovudproblemet sidan det regnar heilt til fjelltopphøgd. Men det kan også bli danna fersk fokksnø før regnet når heilt til topps. Då kan det også vere mogeleg å få skred i den ferske snøen.

Det finst også vedvarande svake lag i snødekket, men desse er stort sett dekka av hard og bærande snø. Viss det vert nok regn til at vatnet når ned til desse laga kan det også løysne skred på desse no. Dette problemet er mest utbreidd i indre delar av regionen (Vesterålen)

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. januar 2024

Søndag formiddag regnar det på snøen i låglandet i Lofoten. Tidlegare vind frå SØ har danna fokksnøflak. Den eldre snøen har vore utsett for mildvêr og er smeltomvandla og stabil opp til ca 400 moh.

Det er svake lag både av kantkorn og rim under fokksnøen. Dette er mest utbreidd i Vesterålen.

Onsdag vart det observert nokre små flakskred ved Sætretind.

Fredag vart det observert skytande sprekk på svakt lag av kantkorn under tynt flak i Lofoten.

Fjellvær

Søndag 7. januar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Mandag 8. januar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -3 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS